Lingon, citron & tranbär mot urinvägsinfektion

Att tranbär, lingon och andra sura bär ska vara bra mot urinvägsinfektion har nog de allra flesta hört. Huruvida det är sant eller inte kan vara svårt att veta. Här reder vi ut hur det verkligen ligger till.

(Ett nytt fönster öppnas)

Tranbär i skål och i glas

Lingon och tranbär används mot urinvägsinfektion

Litet och surt men välfyllt av välgörande antioxidanter. Lingon och tranbär har länge använts inom folkmedicinen mot urinvägsinfektion. De är nära besläktade men lingon har ännu högre halt av tanniner (garvämnen) än tranbär. Tanninerna gör urinen sur.
Det sänkta pH-värdet försurar miljön och gör det svårare för bakterier att trivas. Garvämnet och en del av det röda färgämnet i bäret (proantocyanin) förhindrar att bakterierna får fäste på slemhinnan. E.colibakterier som annars lätt kan ”klänga sig fast” i slemhinnan tappar denna förmåga och kan lättare sköljas ut med urinen.

Lingon motverkar även inflammationer

Lingon innehåller också en antioxidant, resveratrol, som har en inflammationsdämpande effekt på urinvägarnas slemhinnor.
I laboratorium har resveratrol visat en rad goda hälsoeffekter på råttor och möss: antiinflammatorisk, virushämmare, antiåldrande och cancerhämmande. Lingon innehåller ett naturligt konserveringsmedel, bensoesyra, så lingonsylten klarar sig utan ytterligare konserveringsmedel om du kokar dig en burk.

Tranbär – kan förebygga urinvägsinfektion

Tranbär har i hundratals år använts inom folkmedicinen. De sura bären sänker pH-värdet i urinen och kan därmed försvåra för bakterier att få fäste i urinvägarna. Det finns vetenskapligt underlag som visar att tranbärets proanticyanidiner hämmar E.colibakterieras vidhäftningsförmåga till urinslemhinnans epitel genom att blockera receptorerna. Det innebär ett visst skydd mot att drabbas av urinvägsinfektion orsakad av E.colibakterier.

Går det att behandla urinvägsinfektion med tranbär?

Tranbär och lingon kan inte användas som behandling om en urinvägsinfektion väl har etablerat sig i urinvägarnas slemhinnor. Men många har med bärens hjälp lyckats mota bort de främmande bakterierna om man börjat kuren vid de allra första tecknen på irritation i urinröret. Som förebyggare och som ”första hjälpen” kan du försöka dig på t ex lingon- eller tranbärsdryck. Du måste dricka den sura drycken flera gånger per dag och i flera dagar.

E.coli bakterier har tunna flimmerhår som de använder för att röra sig och fimbrier för att kunna fästa sig på slemhinnan och vid varandra. De kan alltså stanna kvar i blåsan och urinvägarna även om vi dricker mycket och kissar regelbundet.

Tranbär innehåller inte bara C-vitamin, reservatrol och antioxidanter utan också kalium, kalcium, magnesium, zink och järn.

Studier på gravida med urinvägsinfektion

En studie från USA med gravida kvinnor visar att ett dagligt intag i förebyggande syfte av tranbärsjuice på 480 ml visade att risken att drabbas av urinvägsinfektion under graviditeten minskade med 57% (asymtomatisk UVI) respektive 41% när det gäller alla urinvägsinfektioner under graviditeten. 38% av deltagarna fullföljde inte studien då en av nackdelarna med tranbärsjuicen var sura uppstötningar..

Norska forskare har studerat tranbärs effekter på barnet under graviditet. Resultatet visar att tranbär att inte har någon mätbar negativ effekt på barnet men inte heller kan användas för behandling av en etablerad urinvägsinfektion.

Tranbär som ersättare av antibiotika

Tranbär skulle kunna ersätta antibiotika som profylax för kvinnor med återkommande urinvägsinfektioner, både för att bidra till minskad antibiotikaresistens men också för att minska kostnader för sjukvården. Det krävs dock väldigt mycket tranbärsjuice, flera gånger om dagen, eftersom effekten bara varar i 10 timmar, säger Dr Ruth Jepson vid University of Stirling i Scotland.Tranbär säljs förutom som juice även som tabletter och kapslar.

Gemensamt för lingon och tranbär

Tranbär och lingon innehåller proantocyanidiner, med antioxidativa egenskaper, som ”förlamar” fimbrierna så att E.coli bakterierna inte kan fästa sig så lätt vid slemhinnan utan följer med urinen ut. Lingon är inte lika väl undersökta vetenskapligt som tranbär men innehåller högre halt av proantocyanidiner, varför lingon teoretiskt bör ha minst lika hög skyddseffekt.
Både lingon och tranbär har en prebiotisk verkan. Det betyder att samtidigt som bären innehåller ämnen som motverkar tillväxt av de sjukdomsalstrande bakterierna E.coli och listeria så stimulerar de tillväxten av nyttiga bakterier som skyddar vår hälsa.

Går det lika bra med lingon och citron?

Ja, bland annat en studie från Finland visar att risken för att få upprepad urinvägsinfektion minskar om man kan sänka ph-värdet i urinen och det kan man göra med såväl tranbär som lingon och citron. 


Publicerad:
Uppdaterad:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *