Återkommande urinvägsinfektion

Återkommande urinvägsinfektioner är vanligt och drabbar ungefär var fjärde kvinna någon gång i livet. Orsaken beror ofta, för både män och kvinnor, på att urinblåsan inte kan tömma sig helt.

(Ett nytt fönster öppnas)

Återkommande urinvägsinfektion

Vissa personer löper större risk för återkommande urinvägsinfektioner

Oturligt nog är det så att vissa personer har lättare att få upprepade urinvägsinfektioner utan att det handlar om bristande hygien. Återkommande urinvägsinfektion, recidiverande, innebär att man har fått tre eller flera urinvägsinfektioner under ett år, eller två infektioner inom sex månader. Det gäller att försöka förstå vad det är som gör att man får urinvägsinfektioner. För yngre män och kvinnor handlar det ofta om sexuellt överförbar smitta. Analsex utan kondom kan för en man innebära ökad risk för urinvägsinfektion.

Urinblåsan fungerar bäst om den fylls lagom mycket och därefter töms fullständigt. Om man håller sig för länge, och för ofta, blir musklerna i urinblåsan översträckta och blåsan blir slapp och kan inte tömma sig ordentligt. Resultatet kan innebära återkommande urinvägsinfektioner och inkontinens.

Återkommande urinvägsinfektioner hos män

För män innebär svårigheter att tömma urinblåsan på grund av prostatasjukdom en ökad risk för urinvägsinfektion. Kronisk bakteriell prostatit är en vanlig orsak till recidiverande, återkommande, urinvägsinfektioner hos män. Bakterierna kan ”gömma sig” i biofilmer och förkalkningar i prostatan, vilket innebär att de är svåra att komma åt och eliminera helt med antibiotika. Som man bör man alltid kontakta sjukvårdsupplysningen vid urinvägsinfektioner för att ta reda på vad den bakomliggande orsaken beror på.

Kvinnors återkommande blåskatarrer undersöks

Kvinnor som får återkommande blåskatarrer undersöks särskilt för att se om det finns någon bakomliggande orsak som går att behandla. Funktionella avvikelser i urinvägarna kan underlätta för bakterier att etablera sig. Ibland görs en undersökning för att se om det finns urin kvar i blåsan, efter att man har kissat. Den undersökningen görs numera enkelt med en ultraljudsapparat som finns på många vårdcentraler. Ibland kan läkaren behöva röntga njurarna och även få urinblåsan undersökt via ett rör genom urinröret, så kallad cystoskopiundersökning, för att kunna ställa korrekt diagnos.

Risken för en kvinna att få återkommande blåskatarrer ökar om kvinnans mamma ofta haft blåskatarr eller om ens partner använder kondom med spermiedödande medel som påverkar laktosbacillerna i vaginan. Många äldre har svårt att tömma urinblåsan helt på grund av anatomiska förändringar, förstorad prostatakörtel (män), om man tvingas bli långvarigt sängliggande, har kateter eller har förstoppning. Den urin som finns kvar i blåsan kan ge upphov till ökad bakterietillväxt.

Kyla och återkommande urinvägsinfektioner

Kan kyla, väta, kalla bad eller lågt vätskeintag öka risken för att drabbas av urinvägsinfektion? Det finns inga vetenskapliga studier som kan styrka detta men många har vittnat om att de har erfarenheter som styrker samband.

Antibiotika och resistenta bakterier

All antibiotikabehandling påverkar den naturliga bakteriefloran i slidan och på huden kring slidan, vilket innebär att upprepade antibiotikabehandlingar också kan bidra till återkommande urinvägsinfektioner hos kvinnor. Bakterier från tarmen har lättare för att föröka sig på huden när bakteriefloran förändras och kan sedan ta sig in i urinblåsan. Allt fler bakterier är resistenta mot antibiotika.

När vi vistas utomlands längre perioder ändras bakteriesammansättningen i tarmen och det kan hända att urinvägsinfektionen orsakas av mera motståndskraftiga, resistenta bakterier. Att dessa bakterier är mera vanliga utomlands än här hemma beror på att antibiotika används mindre restriktivt i många andra länder. Det kan vara mycket svårt att hitta rätt behandling för bakterier som visat sig vara resistenta för antibiotika.


Publicerad:
Uppdaterad:
Skribent: Elisabeth Johansson
Källor: Tena.se, 1177.se, Läkartidningen, Aleris.se, netdoktor.se

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *