Urinvägsinfektion hos kvinnor

Kvinnor drabbas mycket oftare av urinvägsinfektion än män. Därför är det extra viktigt som kvinna att värna om sina laktobaciller, torka sig framifrån och bakåt när man är på toaletten och kissa efter samlag.

(Ett nytt fönster öppnas)

Urinvägsinfektion hos kvinnor

Det är vanligt att drabbas av urinvägsinfektion som kvinna

Urinvägsinfektioner är betydligt vanligare bland kvinnor än bland män. Mannens längre urinrör ger ett bättre skydd mot bakterier än kvinnans korta. Det finns också ett visst ärftligt samband mellan mor och dotter vad gäller benägenhet att utveckla urinvägsinfektion.

50-70% av alla kvinnor har haft urinvägsinfektion och 20-30% återkommande urinvägsinfektioner i urinvägarna. Av alla som får urinvägsinfektion riskerar ca 5% att utveckla en infektion i de övre urinvägarna, och en njurbäckeninflammation (pyelonefrit) kräver snabbt behandling på sjukhus för att inte njurarna ska ta skada. För gravida med urinvägsinfektion är risken av drabbas av njurbäckeninflammation ca 40%, därför ska en gravid kvinna alltid få behandling omedelbart när en urinvägsinfektion upptäcks.

Var rädd om dina laktobaciller

Vi lever i fantastisk balans med bakterierna på och i vår kropp. Flera av bakterierna som naturligt finns i anslutning till en kvinnas vagina utgör ett skydd mot främmande bakterier. Det är därför klokt att vara rädd om det naturliga skydd denna bakterieflora utgör och inte tvätta bort den så frenetiskt som vi ofta gör. Var istället rädd om ditt naturligt skydd mot att drabbas av t ex urinvägsinfektion genom att tvätta dig varsamt. Tvätta dig genom att duscha underlivet högst en gång per dag och helst bara med ljummet vatten. Var rädd om ditt eget försvar, dina laktobaciller, som försvarar dig mot främmande bakterier. Tänk också på att tvätta dig och torka dig framifrån och bakåt så att du inte för bakterier från tarmöppningen mot urinröret/slidan. Undvik kondom med spermiedödande medel eftersom det även tar död på våra laktobaciller.

Vad kvinnor bör veta

Unga kvinnor som drabbas av urinvägsinfektion har oftast fått den genom sexuellt överförd smitta, främmande bakterier, från sin partner. Kvinnor som använder pessar har också lättare för att få urinvägsinfektion. Detsamma gäller vid införandet av kateter till urinblåsan, eller när främmande material förs in i slidan, att dessa kan föra med sig bakterier som kan orsaka en urinvägsinfektion.

Som kvinna bör man tänka på att dricka ordentligt, kissa ofta eller så fort man känner sig kissnödig. En del kvinnor kan ha fel på ”ventilen” upp till urinledaren som går till njurarna. Genom att gå med sprängfylld blåsa kan ventilen släppa igenom urin som då börjar vandra tillbaka upp mot njurarna. Om urinen redan är kontaminerad med bakterier kan bakterierna ta sig upp till njurarna och där orsaka en ännu allvarligare infektion som måste behandlas akut.

Om man har svårt för att tömma blåsan kan det underlätta om man sätter sig omvänt på toaletten så att man sitter vänd mot väggen.

För att undvika att bakterier från analöppningen förs mot urinröret ska kvinnor tänka på att torka sig framifrån och bakåt och inte tvärtom. Använd inte puderprodukter i underlivet. De gör ingen nytta men kan skada den normala bakteriefloran som skyddar dig mot de skadliga bakterierna.

Vid samlag

Duscha gärna underlivet före samlag, och kissa efteråt, för att minska risken för urinvägsinfektion. Under ett samlag är det av största vikt att inte stoppa in fingrar eller penis i analöppningen och därefter i slidan. Bakteriefloran i kvinnans vagina är helt olik tarmens. Om tarmbakterier förs över till slidan kan det lätt leda till infektion i livmoderhalsen, livmodern, äggledarna samt till urinrör och urinblåsa.

Vid partnerbyte kan man som kvinna drabbas av nya bakterier från sin nya partner som kan leda till urinvägsinfektion. Därför kan det vara klokt att använda kondom. Om mannen använder kondom med spermiedödande medel kan kvinnan också lättare få urinvägsinfektion eftersom det spermiedödande medlet förstör kvinnans eget försvar mot främmande bakterier i underlivet. Bäst är alltså kondom utan spermiedödande medel, men då ökar å andra sidan risken för graviditet om kondomen skulle gå sönder.

Efter klimakteriet

När det kvinnliga könshormonet östrogen minskar sker flera förändringar i kvinnans kropp. De resulterar i att slemhinnorna blir skörare i vagina och urinvägarna så att de lättare blir irriterade och ökar risken för urinvägsinfektion. De viktiga laktobacillerna som ingår i vårt försvar mot främmande bakterier minskar också i antal och innebär därmed en försämring av den naturliga bakteriefloran. Med skörare slemhinnor och ett sämre försvar ökar risken för att bakterier från t ex tarmen ska få fäste i urinvägarna. Kvinnor som får upprepade urinvägsinfektioner på grund av bland annat sköra slemhinnor kan behandlas lokalt med östrogen i förebyggande syfte.


Publicerad:
Uppdaterad:
Skribent: Elisabeth Johansson
Källor: Internetmedicin.se, 1177.se, läkartidningen, läkemedelsverket.se, netdoktor.se

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *