Varför får man urinvägsinfektion?

Urinvägsinfektioner kan orsakas av överförda bakterier vid sexuellt umgänge, dålig hygien och att blåsan inte töms helt. Men varför man själv drabbas är ofta svårt att veta.

(Ett nytt fönster öppnas)

E-coli bakterier

Urinvägsinfektioner kan bero på flera orsaker

Kroppen har ett naturligt skydd mot främmande bakterier i underlivet som kvinnor i vissa fall tvättar bort. När främmande bakterier både har lyckats ta sig upp genom urinvägarna till urinblåsan, etablerat sig och börjat växa i antal, då har man fått en urinvägsinfektion i slemhinnan. E. Coli bakterien som gör stor nytta i tarmen finns också nära tarmöppningen och är den vanligaste bakterien bakom urinvägsinfektioner hos såväl barn, som kvinnor och män. Ca 80% av urinvägsinfektionerna orsakas av E.coli bakterier.

  1. Bakterier vid urinöppningen tar sig upp genom urinröret
  2. Bakterierna lyckas därefter etablera sig i urinblåsan, och i prostatan hos män.
  3. Bakterierna förökar sig i urinen och stannar kvar i urinblåsan, särskilt när blåsan av olika anledningar inte töms helt.

Vårdrelaterad urinvägsinfektion kan man få till exempel genom att en kateter sprider bakterier när den placeras genom urinröret upp i urinblåsan.

Urinvägsinfektion orsakad av andra bakteriearter än E.coli, och som i vissa fall är multiresistenta, kan vara svåra att bli av med. Det ökande resandet innebär att ”nya” bakterier kan ge oss t ex urinvägsinfektioner som är svårbehandlade. Ett av högriskländerna är Indien.

Vanliga orsaker till urinvägsinfektion

  • Ny sexuel relation där kroppen inte har vant sig vid de nya bakterierna.
  • Analsex där E.coli-bakterier kommer in i urinröret.
  • Att urinblåsen inte kan tömmas helt.
  • Risken kan öka om kvinnor inte kissar efter samlag
  • Dålig hygien, vid toalettbesök och handtvätt etc.
  • Prostatabesvär hos män.

Man kan drabbas olika hårt

Urinen är i normala fall steril. Om man drabbas av urinvägsinfektion är det antalet bakterier och bakteriernas aggressivitet som avgör hur allvarlig urinvägsinfektionen är. Ditt eget immunförsvar har också betydelse för förloppet. En nedre urinvägsinfektion, då endast urinröret och urinblåsan är infekterad, innebär oftast lindriga symtom och läker oftast ut av sig själv inom några dagar. För att inte bidra till ytterligare resistenta bakterier är det av stor vikt att inte behandla lindriga urinvägsinfektioner med antibiotika om det inte gäller barn eller gravida kvinnor.

Om symtomen på urinvägsinfektion inte går över eller ökar är det dags att söka vård. Det är bra att dricka mycket, och gärna sura drycker som kan sänka pH-värdet i urinen om man har blåskatarr. En del bakterier kan sköljas bort med ökade urinmängder och en surare miljö, men inte alla. 

Därför drabbas män av urinvägsinfektioner

Även om urinvägsinfektioner är betydligt vanligare hos kvinnor än hos män så kan framför allt äldre män drabbas om prostataförstoring orsakar svårigheter att tömma blåsan. Kvarvarande urin i blåsan gynnar bakterietillväxt och orsakar infektionen.

Mäns risk för att få en urinvägsinfektion ökar om han har oskyddat analt samlag eller samlag vaginalt med kvinna som redan har en urinvägsinfektion. Urinvägsinfektion hos män ska alltid tas på allvar och vård sökas för att undersöka vad som orsakat infektionen. Även prostatakörteln kan bli infekterad och då kan det vara svårare att bli av med urinvägsinfektionen.


Publicerad:
Uppdaterad:
Skribent: Elisabeth Johansson
Källor: Infektionsguiden, 1177.se, Läkartidningen, Apoteket.se

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *