Så undviker man urinvägsinfektion

Urinvägsinfektioner orsakas främst av att bakterier kommer in i urinröret. För att undvika detta finns det mycket man själv kan göra. Bland annat dricka rikligt, tömma blåsan helt när man kissar och hålla en god hygien.

(Ett nytt fönster öppnas)

Undvik bakterier urinvägsinfektion

Så kan kvinnor undvika att drabbas av urinvägsinfektion

Kvinnor som känner igen symtomen på en lindrig blåskatarr kan genom att dricka mycket, gärna sura drycker som sänker pH-värdet i urinen, bli av med bakterier i urinblåsan utan ytterligare behandling. Maximalt ska man dricka 2 liter under ett dygn. Sura drycker kan ersättas med till exempel en brustablett C-vitamin per dag. Det är samtidigt viktigt att tömma blåsan fullständigt vid varje kisstillfälle så att man får bort de bakterier som eventuellt kan finnas i urinen. Har du svårt att tömma blåsan helt kan du prova att sitta omvänt på toalettstolen, så att du tittar mot väggen när du kissar, för att lättare få ut de sista dropparna.

Nya sexuella partners och sexuell aktivitet är kända riskfaktor för att utveckla en urinvägsinfektion. Även användning av pessar och kondom med spermiedödande medel kan bidra till ökad risk.

Kvinnor med upprepade urinvägsinfektioner kan få rådet att kissa efter samlag, men detta råd har inget vetenskapligt stöd. Om man ser ett samband mellan samlag och urinvägsinfektion så kan en antibiotika tablett tas i förebyggande syfte. Men tala alltid med din läkare inför en sådan antibiotikabehandling.

Surhetsgrad och bakteriers innehåll i området kring urinöppningen på kvinnor påverkas av flytningar från slidan. Flytningar som sänker pH-värdet och innehåller lakto baciller från slidan och fungerar som ett skydd mot infektioner.

Var rädd om dina lakto baciller

Tvätta underlivet helst bara med ljummet vatten en gång per dag. Överdriven underlivshygien förändrar den naturliga mikromiljön genom att t ex lakto baciller tvättas bort och då kan t ex kolibakterier lättare kolonisera området och leta sig upp genom urinröret och etablera sig i urinblåsan. Med överdriven underlivshygien menas att man t ex tvättar sig mer än en gång per dygn och med tvål. För en god mikrobalans i en frisk slida är det viktigt att lakto baciller dominerar miljön. Lakto baciller producerar mjölksyra och andra antibakteriella substanser såsom lactacin B. och bildar därmed en effektiv försvarsbarriär som bakterier, som kan orsaka urinvägsinfektion, inte tycker om.

Sambandet mellan östrogen och lakto baciller

Kvinnor, mellan pubertet och klimakteriet, producerar hormonet östrogen, som bland annat ökar utsöndring av glykogen i slidan och som fungerar som näring till mjölksyrebakterier. När mjölksyrebakterier, lakto baciller, bryter ner glykogenet så bildas mjölksyra som sänker pH-värdet, surhetsgraden, till 3,8-4. Det låga pH-värdet fungerar som ett skydd mot infektioner eftersom det i stort sett endast är lakto bacillerna, och inga andra bakterier, som överlever i denna sura miljö. Om inte slidan hade haft detta avancerade infektionsskydd så skulle bakterier kunna infektera livmodern som mynnar ut i slidan.

Lakto baciller får sannolikt flickorna från sin mamma redan vid födseln. De sitter fast på speciella celler inne i slidan för att inte försvinna ut genom slidan. Eftersom en flicka inte producerar något östrogen kommer pH-värdet i slidan att vara högt (basiskt) ända fram till puberteten. Kvinnans flytningar från slidan innehåller viktiga lakto baciller och har en surhetsgrad som motverkar andra bakterier att kolonisera underlivet. När menstruationen kommer spolas flytningen bort av blodet, men så fort menstruationen har upphört kommer lakto bacillerna tillbaka redan efter några timmar. Mjölksyrebakterierna är bra att ha i slidan för de producerar olika ämnen som förhindrar tillväxt av andra oönskade bakterier.

Efter klimakteriet

Bakterier i urinen ökar med stigande ålder. Kvinnor får efter menopaus känsligare slemhinnor i underlivet på grund av östrogenbrist. Detta kan leda till sköra slemhinnor där små bristningar uppstår och där bakterier får fäste. Bakterierna kan föröka sig där och ta sig vidare upp i urinröret. Minskade östrogennivåer resulterar också i att antalet lakto baciller minskar och ger en störning i bakteriefloran som ökar risken för urinvägsinfektion. En lokal behandling i slidan med östrogen kan minska risken.

Hos äldre kan en ändrad, illaluktande, doft på urinen vara ett tecken på urinvägsinfektion, utan andra symtom. Äldre med annan sjukdom eller nedsatt allmäntillstånd har oftast även ett nedsatt immunförsvar som ökar risken för urinvägsinfektion. Äldre kan också ha svårare för att tömma blåsan helt och då ökar risken för bakterietillväxt i urinblåsan.

Rakning mellan benen kan öka risken för urinvägsinfektion

Rakningen ökar risken för att främmande bakterier ska få fäste. Använd inte parfym, tvål eller Lactacyd i underlivet  – då förändras den naturliga bakteriefloran som skyddar dig från de skadliga bakterierna. Rengör endast de yttre könsorganen med vatten och aldrig inne i vaginan.

Undvik antibiotika om det finns andra alternativ

Om man som kvinna äter antibiotika mot något annat skäl än en infektion i underlivet så kan detta påverka innehållet i flytningen från slidan, som i sin tur påverkar bakterieinnehåll och surhetsgrad i området i närheten av urinröret. Vanligt penicillin kan hämma lakto baciller, mjölksyrebakterier, så att de nästan försvinner. När behandlingen avslutas kommer lakto bacillerna vanligtvis snabbt tillbaka. Det finns antibiotika som inte påverkar slidan, t ex tetracykliner och erytromycin.

Undvik upprepade antibiotikabehandlingar – om du kan.

Upprepade antibiotikakurer ökar risken för biverkningar och att multiresistenta bakterier får fäste

Om man nyligen fått behandling med antibiotika mot bakterier i urinen är man känsligare för att få ytterligare en urinvägsinfektion på grund av den förändrade bakteriefloran i underlivet. Upprepade antibiotikakurer kan påverka individens normala tarm- och vaginalflora. Risken för negativa effekter varierar för olika antibiotika, men förändringar i personens normala vaginala mikromiljö kan underlätta för främmande bakterier att kolonisera området så att man får nya urinvägsinfektioner och kanske till och med orsakade av bakterier som är resistenta mot antibiotika.

Om man äter antibiotika för något annat skäl än en infektion i underlivet, exempelvis övre luftvägsinfektion, så påverkar detta flytningen. Koncentrationen av antibiotika ökar i slidan. Vanligt penicillin hämmar lakto bacillerna så att de näst intill försvinner. Flytningen ändras sig då och blir mera tunn. När penicillinkuren är avslutad återkommer lakto bacillerna snabbt. Men det finns även antibiotika som inte påverkar slidan, såsom tetracykliner och erytromycin.

Så minskar man risken för urinvägsinfektion hos barn

Byt blöja när barnet bajsat i den. I annat fall kan E.colibakterier från bajset ta sig upp genom urinröret och orsaka en urinvägsinfektion i urinblåsan – som i värsta fall kan leda till njurbäckeninflammation.

Se till att barnet dricker ordentligt och går på toaletten regelbundet och inte går och ”håller sig”. Om barnet har fått en ringa mängd bakterier i urinvägarna kan dessa kissas ut innan de börjat föröka sig i urinblåsan och skapat en blåskatarr.

Stressa inte barnet vid toalettbesök. Låt barnet kissa i sin egen takt så att urinblåsan töms helt.

Lär din dotter att torka sig framifrån och bakåt och inte tvärtom, för att undvika att bakterier från tarmen når urinöppningen. (Detta råd har inte vetenskapligt stöd)

Låt inte barnet ha blöta kläder på sig t ex efter att ha badat och inte heller sitta länge på kall yta. Kyla kan bidra till att minska kroppens eget försvar mot bakterier i underlivet. (Detta råd har inte vetenskapligt stöd)

Klä barnet varmt i den nedre regionen för att säkerställa att ditt barn inte blir kall om sin stjärt och därmed kan få blåskatarr.

Vid återkommande urinvägsinfektioner hos pojkar, eller unga män, kan man misstänka medfödda missbildningar i urinvägarna som leder till att dessa infekteras lättare.

Vad män kan göra för att undvika urinvägsinfektion

När äldre män får urinvägsinfektion finns ofta ett samband med förstorad prostata, som gör att han inte kan kissa ut all urin från urinblåsan. Prostatan måste undersökas för att korrekt diagnos ska kunna ställas och adekvat behandling ordineras.

Män kan få urinvägsinfektion genom analsamlag, eftersom E.coli bakterier från tarmen kan ta sig upp genom urinröret till urinblåsan. På liknande sätt kan mannen smitta kvinnan med E.colibakterier om samlaget varieras mellan anal och vaginal penetrering.

Tips för alla – följ noga ordinationen för antibiotikabehandling

Om du får behandling med antibiotika – se då till att följa ordinationen noggrant så att du inte avslutar behandlingen för tidigt/då du inte har symtom längre. En del urinvägsinfektioner ”kommer tillbaka” då man slarvat med att fullfölja hela behandlingstiden.

Vid sängläge en längre tid, förstoppning, förstorad prostata eller framfall, kan svårigheter uppstå att tömma blåsan helt. Även vid operation efter narkos eller med ryggbedövning kan svårigheter uppstå med att tömma blåsan helt, vilket kan leda till att bakterietillväxt uppstår. Även användning av urinkateter ökar risken för att bakterier ska komma in i urinvägarna och orsaka en infektion.

Vid partnerbyte kan infektionskänsligheten öka vid kontakt med bakterier från sin nya partner.


Publicerad:
Uppdaterad:
Skribent: Elisabeth Johansson
Källor: 1177.se, tena.se, netdoktor.se, infektionsguiden.se

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *